De Portugezen houden er een ander eetpatroon op na dan wij Nederlanders en Belgen gewend zijn. Het ontbijt is een beetje een bijzaak, de lunch is absoluut heilig, en het avondeten hangt af van de dag. De Algarve heeft zich uiteraard aangepast aan het toerisme, dus je kunt ervoor kiezen om erin mee te gaan of niet.

Ontbijt
Het Portugese ontbijt stelt niet veel voor. Een bakje melk en cornflakes voor de kinderen, een beboterd toastje en een bakje koffie voor de volwassenen. Veel, vooral wat oudere Portugezen gaan naar de pastelaria om een ontbijtje te scoren, dan is het koffie met een zoet broodje of een Pastel de Nata.

Lunch
Een stevig ontbijt past dan niet in de mediterrane leef- en eetcultuur, maar dat wordt bij de lunch meer dan goedgemaakt. Die begint in Portugal zo tussen 12 en 1. Thuis en op school komt er dan een uitgebreide warme maaltijd op tafel, bestaande uit een aardappel- of rijstgerecht met vis of vlees. Op het platteland neemt men voor de lunch ruim de tijd, maar in de grotere steden dwingt de bedrijfsklok tot wat snellere alternatieven zoals een bord hartige soep met brood, een omelet of – de laatste jaren in opkomst – fastfood. Bedrijfs- en schoolkantines serveren uitstekend eten, maar heel veel mensen gaan ‘gewoon’ in een restaurant wat eten, met als het even kan een glaasje wijn erbij.

‘Lanche’
Portugezen nemen zo rond 17.00 uur een tussendoortje, een ‘lanche’ genoemd. Dit tussendoortje kan van alles zijn. Voor de kinderen een broodje met wat beleg of thee met iets zoets, voor de volwassenen kan het een toastje zijn, een pasteitje of wat brood en olijven. Natuurlijk drinken ze er graag een glaasje port of een van de andere lokale drankjes bij.

Diner

De Portugezen gaan normaal rond acht uur aan tafel. Als de lunch erg uitgebreid was, dan is het avondeten doordeweeks vaak heel simpel, een soepje met wat brood bijvoorbeeld, of iets lichts als gegrilde sardientjes of ‘Carapau’ (het lekkerst als ze heel klein zijn, ze worden dan niet gegrild maar van een beslagje voorzien en vervolgens in zijn geheel gefrituurd; je eet ze op met kop, staart en graten). In de weekends of als er wat te vieren valt, dan is het diner ook zeer uitgebreid, waarbij het toetje – zeg maar gerust toet, of de enorme verzameling zoete toeten – misschien wel het belangrijkste is.