Olhos de Água betekent ‘ogen van water’ en heeft zijn naam te danken aan een natuurverschijnsel dat soms kan waargenomen worden bij eb op het strand aan de oostzijde. Zoetwaterbronnen onder het zand borrelen dan op en geven een soort van knipogend effect.

Olhos de Água is een alleraardigst Portugees vissersdorpje dat is gesitueerd in het hart van de Algarve. Dit kleine dorpje is gecentreerd rond een zanderige baai waar vissersboten nog altijd op de gouden zandstranden getrokken worden en oude visserslui hun netten herstellen in kleine hutten die een lijn spannen langs de kust.
Olhos de Água is niet helemaal ontsnapt aan de opkomst van het toerisme. Het stadje wordt namelijk omgeven door een aantal enorme hotelcomplexen, maar het centrum van Olhos de Água heeft zijn persoonlijke en verwelkomende charme behouden. De ontspannen sfeer is de reden waarom vele toeristen hier jaarlijks terugkomen, en maakt van het stadje een fantastische vakantiebestemming voor gezinnen die een relaxte vakantie willen aan het strand. Ga vooral een bezoekje brengen aan Praia da Falésia, wat ooit werd uitgeroepen als mooiste strand van Europa.

Olhos de Água heeft een grote variëteit aan restaurants en bars en is ideaal voor de toerist die een rustige vakantie wil maar toch af en toe de drukte wil opzoeken. Het is nauwelijks te geloven dat de rustige sfeer van Olhos de Água amper 4 km verwijderd is van de losbandige en hedonistische bars en clubs van de ‘Strip’, het mooie historische oude centrum en de haven van Albufeira.