De westkust, waar de stranden rustig zijn maar de golven soms metershoog. Ingedommelde dorpjes die rond lunchtijd uitbundig wakker worden. De westkust van de Algarve is een aanrader voor iedereen die houdt van strand en zee, maar vooral van rust en natuur.

Praia de Odeceixe, Odeceixe
Kom je vanuit het noorden de Algarve binnen, stop dan bij dit eerste en beste strand van de streek. Praia de Odeceixe is een zandtong aan een riviermonding, geflankeerd door imposante, donkere, puntige kliffen. Het strand met een surfschool en eetgelegenheden is erg geschikt voor gezinnen. Kleine kinderen kunnen peddelen aan de rustige rivierzijde van het strand terwijl oudere kinderen te keer kunnen gaan in de golven aan de oceaankant. Een wandeling van een half uur via een bevallige landweg brengt je bij het mooie dorpje Odeceixe. Een langere wandeling kan je maken via de Rota Vicentina, die hier passeert en doorgaat tot aan het zuidwestelijk puntje van Portugal.


Praia da Arrifana, Aljezur

Arrifana is een verleidelijke baai omarmd door kliffen en ligt 10 km ten zuidwesten van het stadje Aljezur. Niet ver van het lange, smalle strand vind je een kleine vissershaven. Het strand is ontzettend populair bij surfers van alle niveaus. Het is dan ook niet vreemd dat er in de omtrek veel surfscholen te vinden zijn. Bovendien is het een plek die aangeraden wordt door duikliefhebbers. Er is een klein, populair restaurant aan het strand en er zijn meerdere eetgelegenheden te vinden op de kliffen, niet ver van het verwoeste fort, een plek die adembenemende vergezichten oplevert.

Praia da Amoreira, Aljezur
Het mooiste strand in de streek van Aljezur ligt aan de noordkant van de riviermonding van de Ribeira de Aljezur en het wordt afgeschermd door woeste duinen. Er zijn meestal goede golven. Er is een bar-restaurant te vinden aan de noord- en zuidkant van het strand. Het strand ligt op 9 km van Aljezur. Als je het niet erg vindt om door de rivier te waden en nat te worden, is het strand ook toegankelijk van de zuidkant (bij Praia do Monte Clérigo). Langs de oever van de rivier is het goed peddelen en je kunt er heel wat vogels spotten.

Praia de Vale Figueira, Carrapateira
Praia de Vale Figueira ligt iets verder weg. Het is een prachtig, breed en langgestrekt strand van witachtig zand. Het wordt omhuld door gelaagde kliffen die verschuild liggen in de oceaannevel. Het ligt 15 km ten noordwesten van Carrapateira en is bereikbaar via een bobbelige, onverharde weg. Hier zijn geen restaurants noch bars te vinden. Mede omdat er geen eetgelegenheden te vinden zijn en het strand moeilijk bereikbaar is, is het een van die eenzame stranden waar je romantisch te keer kan gaan.