Laat in de middag chillen op een terras doe je tegenwoordig met een Licor Beirão, ooit verzonnen als geneesmiddel tegen maagklachten. Het lijkt wel wat op Berenburg, gemaakt met supergezonde kruiden. Heerlijk op zichzelf, met wat blokjes ijs, maar het wordt ook gebruikt in cocktails als Gin-Beirão of Caipirão, een Caipirinha zonder Cachaça en suiker.

De likeurliefhebber zit goed in Portugal, er is van alles. Brandy Mel bijvoorbeeld. De honing en plantenextracten verzachten de alcohol. Ginja (kersenlikeur) is ook erg geliefd bij de zoet ingestelde Portugees. Liefkozend wordt hij Ginjinha genoemd, het verkleinwoord van Ginja.
Als aperitief of na een goede maaltijd is port onmisbaar. Er is witte port (gekoeld het lekkerst en meestal vrij droog), rosé port en rode port in alle mogelijke variaties. Van simpel tot prijzig, van zoet tot droog, maar vrijwel altijd bijzonder.

Licor Beiräo is evenmin te versmaden. Een traditionele likeur die in de negentiende eeuw als geneesmiddel voor maagklachten werd gebruikt, maar nu op de hippe toer is gegaan. Het is erg lekker op zichzelf, met wat ijs, maar wordt ook gebruikt in cocktails als Caipirão, een Caipirinha zonder Cachaça en suiker, en Mojito Beirão.

Zelf een Caipirão maken

Nodig:
Licor Beirão
Een mooi (groot!) glas
1/2 Limoen in kleine stukjes (met schil – eerst even wassen – en al)
2 Theelepels bruine suiker
IJsblokjes in kleine stukjes (gruis)
Eventueel een schijfje citroen

Mixen:
Prop de limoen en de suiker in het glas, vul tot de rand met het ijs en mix de boel even goed door elkaar met een lepel. Giet het glas verder vol met de Licor Beirão en maak het eventueel mooi met een schijfje citroen over de rand.

Proost!