De oostkant van de Algarve is een prachtig gebied met interessante plaatsen en een prachtige natuur. Hier vind je het authentieke leven van de Algarve terug met al zijn tradities en rust. De natuurlijke grens met Spanje wordt gevormd door de Guadiana rivier.

Vila Real de Santo António is een grensplaatsje dat vroeger ook een klein en primitief vissersdorp was. In Vila Real vind je ook de veerboot die je over de grensrivier Guadiana naar Spanje brengt. Vroeger erg druk, maar sinds de komst van de brug een stuk rustiger. Langs de grensrivier Guadiana liggen prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Ook een boottocht over de Guadiana rivier is absoluut de moeite waard.

Cabanas is een dorpje aan de lagune. Je kunt er per trein komen vanuit Vila Real de Santo António. Het ligt 6 km ten oosten van Tavira en grenst aan het dorpje Conceição. Deze twee dorpjes worden gescheiden door de spoorlijn. Langs de lagune liggen vissersbootjes die Cabanas een bijzondere sfeer geven. Op de gezellige boulevard bevinden zich diverse barretjes en eetgelegenheden. Men kan heerlijk wandelen over de speciaal gemaakte vlonder langs de gehele boulevard. Het strand is te bereiken per bootjes, die halverwege de boulevard liggen.