Cabanas, ooit een kalm vissersdorpje maar uitgegroeid tot een populair vakantieoord, ligt ten oosten van Tavira aan de lagune van het natuurreservaat Ria Formosa. De mooie boulevard, Avenida Ria Formosa, loopt langs de kust en daar vind je genoeg kleine winkeltjes, cafés en restaurants.

Het heeft zijn naam te danken aan de traditionele vissershutjes (cabanas), die hier aan het begin van de 18e eeuw werden gebouwd om de materialen van de tonijnvissers op te slaan. In het oude centrum staan er nog een aantal.

Vandaag de dag heeft het toerisme de visserij hier ingehaald als de belangrijkste industrie, hoewel je nog altijd kleine vissersboten langs de kust kunt zijn. Het dorp heeft de afgelopen jaren een ​​behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en het kan er druk zijn in de zomermaanden. Tegelijkertijd heeft het wel degelijk nog wat behouden van zijn oude charme. 

Aan de overkant van het water ligt het brede, witte zandstrand Ilha de Cabanas, dat bereikbaar is met de veerboot of watertaxi. Het water is er glashelder en heel geschikt om te snorkelen, of om gewoon een frisse duik in te nemen. Omdat je wat moeite moet doen om er te komen, wordt het hier normaal gesproken niet zo druk als in de rest van de Algarve, zelfs niet in het hoogseizoen.