Faro is de hoofdstad van de Algarve met vele bezienswaardigheden, een schilderachtig oud gedeelte, een sfeervolle haven, leuke winkelstraten, volop terrasjes en een gezellig uitgaansleven. Absoluut de moeite waard dus om de stad te verkennen.

Een dagje Faro begint met de stadswandeling langs de haven en door het oude, ommuurde stadsgedeelte. De toegangspoort ‘Arco da Vila’ heeft een klokkentoren met een groot ooievaarsnest. Hier vind je kleine steegjes, typische eetgelegenheden en de kathedraal. In het ommuurde gedeelte van Faro vertrekken tevens boten voor een tocht over de lagune van het natuurgebied Ria Formosa waar zich vele vogelsoorten bevinden.

In het voetgangersgebied in het centrum vind je een gezellige winkelstraat, de Rua de Sto. António. Even verderop in het noorden van de stad staat de Igreja do Carmo, bekend om het vele vergulde houtsnijwerk en de ‘beenderenkapel’ (Capela dos Ossos) die bekleed is met de beenderen en schedels van overleden geestelijken en parochianen die op de begraafplaats van de kerk werden opgegraven. Van de bisschop die de kapel liet bouwen, wordt verteld dat hij botten en schedels goedkoper en beter vond dan stenen.

Het is 1799, de pest tiert welig over heel Europa. Ook in Faro waren de mensen bang dat ze getroffen zouden worden, dus wat deden ze? Massaal bidden en aan St. Thomas van Aquino – hij was de eerste die onderscheid maakte tussen geestelijke en wereldlijke macht – vragen om de ziekte toch vooral buiten de poorten te houden. Dat gebeurde! Een wonder! Als dank besloot Dom Francisco Gomes do Avelar, voormalig bisschop van Faro, een fraai beeld uit Italiaans wit marmer te laten maken, Thomas uitbeeldend uiteraard, om die in de nis in de Arco da Vila te plaatsen. Helaas, niemand speelde het klaar om het beeld boven aan de nis te krijgen, veel te zwaar. Toen er na maanden nog geen progressie geboekt was, besloot onze Dom zelf maar langs te gaan. Hij fluisterde iets in het oor van het standbeeld waarop het ding zo licht werd dat de engelen die langskwamen het konden optillen en in de nis plaatsten. Wát er gefluisterd werd zal wel altijd onbekend blijven.

Even buiten Faro, aan de EN125 ter hoogte van Almancil, ligt het bekendste kerkje van de Algarve: São Lourenço, bekend vanwege het prachtige blauwe tegelwerk (azulejos).