Tavira, in tweeën verdeeld door de rivier Gilão, is een van de mooiste steden in de oostelijke Algarve. Aan de ene kant de voorname, statige herenhuizen in de Rua Jacques Pessoa, aan de andere kant het centrum van de stad, het Praça da República met zijn kenmerkende hoge palmbomen.

Uit eten gaan doe je aan de linkeroever, in de volksmond ‘Rive Gauche’ genoemd, waar zich allerhande leuke restaurants en cafés bevinden.

Vanop de 17e-eeuwse brug, gebouwd op Romeinse fundamenten, geniet je van een fantastisch uitzicht over de huizenzee. Maar beklim ook eens de toren van het kasteel, het beste uitkijkpunt over de stad met in de verte het blauw van de zee.

In de 13e eeuw was het toen nog aan zee gelegen Tavira de hoofdstad van de Algarve. De grote bloei kwam er in de 15e en 16e eeuw, toen de schepen vol met schatten uit het Verre Oosten de haven binnenvoeren. De aardbeving van 1755, in combinatie met het dichtslibben van de rivier Gilão, maakte een einde aan de voorspoed van Tavira. Tegenwoordig ligt Tavira enkele kilometers landinwaarts. Wat overbleef van Tavira’s rijke geschiedenis zijn slechts restanten, zoals de muren van het fort in het ‘Centro Histórico’, met zijn adembenemende uitzicht over de stad. Maar ook het portaal in renaissancestijl van de Misericórdia, één van de 37 kerken van Tavira, dat zich achter de kasteelmuren bevindt, is de moeite van een bezoek waard.
Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de stad, stap dan eens binnen in het gemeentelijk museum Museu Municipal, of bezoek de Núcleo Islâmico.

Wie de weg langs de rivier Gilão volgt, tussen de zoutpannen door, komt uit bij Quatro Águas. Daar kan je de boot pakken naar de stranden die de lagune van de zee scheiden. Bij elkaar is er 11 kilometer strand, waaronder Praia da Ilha de Tavira, Terra Estreita en het beroemde Praia do Barril.