De experts zijn het erover eens, Portugal heeft internationaal gezien de boot helemaal gemist als het gaat om wijn. Onder andere door variaties in klimaat en bodemsamenstelling groeien er meer dan 200 druivenrassen die geschikt zijn voor de wijnproductie. Al sinds de bronstijd wordt er hier wijn gemaakt, maar door de lange periode van isolatie in de tijden van Salazar heeft Portugal weinig kennis uitgewisseld met de in Nederland en België beter bekende wijnlanden als Frankrijk en Spanje, en is er nauwelijks gewerkt aan marketing en export. Dat is aan de ene kant jammer, want nu weten maar weinig mensen dat de Portugese wijnen van uitstekende kwaliteit zijn. Aan de andere kant is het een zegen, want dankzij dat isolement hebben de wijnproducenten zich hier vastgeklampt aan traditionele bereidingswijzen en concentreren ze zich nog altijd vooral op de unieke inheemse druivensoorten. Portugese wijn beschikt daarom over een geheel eigen karakter.
Hoe selecteer je nu de beste wijn als je in de ruim gesorteerde supermarkt staat, of als je de wijnkaart in het restaurant aan het bestuderen bent? Bedenk eerst waar de wijn voor gaat dienen. Zomaar zonder iets erbij op een zonnig terrasje, bij de vis, bij het dessert of als goed gezelschap voor een kaasplankje.
Bij kipgerechten, en alles waar veel groente bij zit past een droge witte wijn. De meeste wijnen uit de Douro komen in aanmerking. De Meio Queijo 2014 Branco bijvoorbeeld. Mooi fris van smaak met lichte tonen van noten en perzik, gemaakt van de druivenrassen Rabigato, Viosinho en Arinto. Of de wat betaalbaardere JP Azeitão Branco 2016, gemaakt met Moscatel en Fernão Pires. Deze wijn uit Setúbal heeft een wat intensere smaak, en doet het ook erg goed als aperitief of bij diverse soorten vis.
Zoek je iets voor bij een pastagerecht, iets met roomsaus of vette vis zoals zalm of de typisch Portugese sardientjes, dan wil je liefst een volle witte wijn. Hoe voller de smaken, hoe voller de wijn. Denk aan iets uit de Alentejo. Dankzij de overvloed aan zon worden de druiven rijper, wat resulteert in wijnen met een hele volle body en met veel alcohol. Maar ook reserve witte wijnen uit de Dão of Lissabon smaken hier goed bij. De Cabriz Touriga Nacional, zoals de naam al zegt gemaakt van de typische Portugese druif Touriga Nacional uit de Dão regio, is een goede keuze.
Als je door de wijnranken de wijngaard niet meer ziet … koop een willekeurige Douro van tussen de 3 en de 5 euro, dan zit je altijd goed.
Rode wijn past bij vrijwel alle vleesgerechten. Ook hier geldt weer, hoe voller de smaak hoe voller de wijn moet zijn. Bij een biefstuk, eend, lam of schaap wil je wijn hebben die bijvoorbeeld gemaakt is met de Aragonês (afhankelijk van de regio ook wel Tinta Roriz genoemd, het is echt dezelfde druif). De Quinta Do Carmo Reserva Tinto 2013 uit de Alentejo, of de ook uit de Alentejo komende Vale da Calada zijn uitstekende keuzes.
Ben je van plan om een stoofpotje te bestellen, een Cabrita of een stuk vlees met veel saus? De uitgelezen kans om een klassieke tinto te drinken uit de Bairrada of Douro. Zeker als ze jong zijn en nog veel tannines bevatten, een uitstekende combinatie. Een ‘echte’ Bairrada moet uit minstens 50% Baga bestaan. Andere druiven zijn Alfrocheiro, Camarate en de Castelão. De Marquês de Marialva Baga staat op veel wijnkaarten en is ook in de meeste supermarkten te koop. Niepoort´s Redoma Tinto is ook een goede keuze.