Een van de meest bezochte plaatsen aan de Oost-Algarve is Monte Gordo. Vroeger was het een klein vissersplaatsje met kleine smalle straatjes en vissershuisjes, maar die liggen nu verscholen tussen de hotels en appartementen.

Vanuit Monte Gordo zijn mooie tochten te maken per auto, fiets of te voet. Monte Gordo wordt beschouwd als de plek met het warmste zeewater van de Algarve. Dit komt door de nabijheid van de Middellandse Zee. Het kilometerslange, brede strand met fijn zand ligt op gelijke hoogte met de boulevard, waardoor het goed bereikbaar is voor mensen die slecht ter been zijn en families met kleine kinderen. Monte Gordo heeft een boulevard met gezellige terrasjes en leuke straten met restaurants en winkeltjes. Het casino is op het strand gebouwd; hier kun je ’s avonds een show bekijken.

Voor sportliefhebbers is Monte Gordo de ideale plek door de aanwezigheid van een eerste klas trainingskamp voor diverse sporten. Je kunt een mooie wandeling maken over het strand naar Vila Real de Santo António en terug door het bos. Vila Real de Santo António is een grensplaatsje dat vroeger ook een klein en primitief vissersdorp was. In Vila Real vind je ook de veerboot die je over de grensrivier Guadiana naar Spanje brengt. Vroeger erg druk, maar sinds de komst van de brug een stuk rustiger. Langs de grensrivier Guadiana liggen prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Ook een boottocht over de Guadiana rivier is absoluut de moeite waard.