Vroeger was Portimão een drukke havenstad met de grootste sardientjesvloot van heel Portugal. Met de visverwerkende industrie is het gedaan, wat overblijft is het in de oude sardienenfabriek gevestigde museum. De oude dokken zijn getransformeerd tot een fraaie boulevard en een aantal gezellige pleintjes.

In de 17e eeuw liet lokale zakenman Diogo Gonçalves de ‘Igreja do Colégio’ bouwen. Het zou een bescheiden en spartaans opleidingscentrum voor Jezuïeten worden, maar het werd de grootste kerk van de Algarve. Op het hoogst gelegen deel staat de ‘Nossa Senhora da Conceição’, de belangrijkste kerk van Portimão.

Na de voltooiing in 1470 moet het hebben geleken op het gotische klooster van Batalha, maar net zoals veel andere gebouwen werd het zwaar beschadigd tijdens de aardbeving van 1755.

De oude brug van Portimão is gebouwd van ‘leftovers’ van de Eifeltoren en is in 2009 helemaal opgeknapt.

Praia da Rocha
Praia da Rocha werd vooral bekend doordat er zich tussen 1930 en 1950 een groep Engelse schrijvers en andere intellectuelen vestigden. Praia da Rocha, in feite het strand van Portimão, biedt het breedste strand van de Algarve. Lange tegelpaden voeren over het zand naar de oceaan. Een mooi gezicht zijn de kleurige rotsen, hier en daar vol bloemen en planten. Over de houten vlonders is het goed wandelen, en je vindt er vele strandtenten en restaurants. Boven het strand is de gezellige boulevard met zijn winkels, bars en eetgelegenheden.