Dat Portugal een wijnland bij uitstek is weet iedereen. Nou ja, nee. Gek genoeg is er in Nederland en België vrij weinig Portugees te verkrijgen. Dat komt deels omdat er veel kleinere wijnbouwers zijn die helemaal niet willen exporteren; de thuismarkt is groot genoeg. Maar ook omdat door het belastingsysteem in de EU een Portugese wijn relatief duur wordt na export. Helemaal niet erg, we houden het graag voor onszelf.

Probeer al het lekkers dat hier geproduceerd wordt. In elk restaurant staan over het algemeen minstens 30 verschillende wijnen op de kaart, en in de supermarkten is de keuze nog veel groter.
Om met het eerste te beginnen, bijna alle restaurants hebben naast een wijnlijst ook een prima huiswijn (vinho de casa). Soms is dat een fles die aan tafel opengemaakt wordt, maar soms komt het in een karaf. Doen. Proberen. Er zitten soms ware pareltjes tussen, zeker als je het geluk hebt dat de eigenaar een neef of oom heeft die zelf wijn maakt, en het eigengemaakte druivensap serveert.

Koop je een fles in de supermarkt, of bestel je een flesje in het restaurant, dan is het misschien goed te weten dat Portugal een aantal wijnregio’s heeft, 14 om precies te zijn, elk met zijn specifieke karakteristieken. Op het etiket staan de regio en meestal de naam van de Quinta waar de wijn geproduceerd is. In tegenstelling tot de ‘nieuwe wereldwijnen’ wordt het druivenras meestal maar heel bescheiden vermeld. Dat komt omdat veruit de meeste wijnen in Portugal een ‘blend’ zijn van een aantal verschillende druiven.

Algarve
Tot een jaar of tien geleden nam het aantal wijngaarden in de Algarve dramatisch af. Wijngaarden werden verdreven door sinaasappelplantages, toeristencomplexen en golfbanen. Gelukkig is daar verandering in gekomen. In samenwerking met de Wijnbouwcommissie van de Algarve zijn de wijnbouwers begonnen met het opnieuw aanplanten van wijngaarden en het moderniseren van hun wijnkelders en productiemethoden. Hun doel is om de kwantiteit en de kwaliteit van de wijnen te verhogen. Wijnen uit de Algarve hebben inderdaad grote sprongen voorwaarts gemaakt en daarom vind je ze ook in restaurants op de kaart. Probeer bijvoorbeeld eens een Barranco Longo, Quinta da Malaca, Cabrita of Marquês dos Vales.

Douro
Op de glooiende terrassen langs de Douro, in het noordwesten van Portugal, worden wijnen van wereldklasse gemaakt. Douro-wijnen zijn er in rood, wit en rosé met een enorm scala aan druivensoorten. De rode wijnen zijn zonder uitzondering robuust, vol van smaak en vaak met houtrijping op het vat. Veel gebruikte druivenrassen zijn Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, en Tinta Roriz. Probeer eens een rode Duas Quintas. Zin in wit, probeer de Redoma Reserva Branco van Niepoort.

Dão
Het Dão-gebied is wat koeler dan het binnenland, maar ook weer niet te dicht bij de Atlantische Oceaan, een locatie die voor een mooie balans van rijpheid en zuren in de druiven zorgt. Dão-wijnen worden gemaakt van onder andere Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro en Tinta Roriz. De wijnen hebben een forse body en je moet denken in de richting van zwarte bessen, pruimen en cacao. Tips van de redactie: een rode Casa de Santar of een witte Quinta de Cabriz.

Lissabon
Langs de Atlantische Oceaan en dichtbij Lissabon worden ook zeer fraaie wijnen gemaakt. Het is voor een druif een vrij extreme omgeving, maar de duinen beschermen de druiven tegen de harde wind die er vaak staat. De rode wijnen zijn vaak blends bestaande uit Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz en je moet denken aan smaaknoten zoals Cabernet Sauvignon, dus zwarte bessen, kersen, cederhout, tabak en vanille.

Alentejo
Druivensoorten die veel gebruikt worden zijn Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Aragonez, Castelão en Trincadeira. Witte druiven zijn onder andere Arinto, Fernão Pires en Roupeiro. Wat alle wijnen hier gemeen hebben dankzij de overvloedige zon zijn rijpere druiven, wat resulteert in wijnen met een hele volle body en met veel alcohol. De Alentejo is enorm, ze bestrijkt het hele gebied tussen de Algarve en Lissabon, maar gaat oost van Lissabon nog door naar het noorden. Je vindt in de Alentejo dan ook een enorme variëteit aan wijnen. Tips van de redactie: een rode Reguengos of een witte Herdade do Esporão Verdelho.