Cabo São Vicente is de meest zuidwestelijke plek van het vasteland van Europa. De door de wind en zee geteisterde klif die bijna verticaal oprijst uit het water werd tot aan de 14e eeuw gezien als het einde van de wereld. Hendrik de Zeevaarder bracht hier veel tijd door en plande in het tijdperk van de grote ontdekkingen zijn tocht die hem naar West-Afrika bracht. De vuurtoren die op de kaap staat is gebouwd op de fundamenten van een 16e eeuws Franciscaner klooster dat bij de aardbeving van 1755 ernstig beschadigd raakte, en is een van de meest krachtige van Europa. Zijn licht kan tot op 60 kilometer afstand gezien worden, en dat is nodig ook want ze moet de schepen op een drukke route beschermen. Op de kaap staan in de zomermaanden marktkramen waar je souvenirs en lokale producten kunt kopen.

Sagres

In Sagres vind je het nautisch centrum, Vila do Infante, dat door Hendrik de Zeevaarder (1394-1460) werd opgericht. Hij bracht hier experts op het gebied van navigatie en cartografie bij elkaar en was daarmee de grondlegger van Portugal als zeevarende grootmacht. In het fort, waar het centrum zich bevindt en dat te bezichtigen is, ligt nog altijd de enorme stenen kompasroos waarmee Hendrik de grondbeginselen van navigatie uitlegde.

Bij hoog water en ruwe zee zie je het zeewater omhoog spuiten over de uitgeholde kliffen. Een erg spectaculair gezicht.

Watersportliefhebbers moeten zeker eens de tussen Sagres en Cabo São Vicente liggende stranden Praia da Mareta en Praia do Tonel bezoeken. Op het op het zuiden gerichte Praia da Mareta is het bijna altijd zonnig, en de zee is er kalm. Leuk voor kayakkers en de beginnende surfer. Door de sterke stroming bij Praia do Tonel zijn de golven vaak erg hoog. Niet geschikt voor families met kinderen, maar wel voor de ervaren surfer.