Het Praia da Fuseta ligt op het eiland Armona, tegenover Fuseta, een vissersdorp op het land. Vanwege de geografische ligging, tussen de Ria Formosa en de oceaan, is Praia da Fuseta een van de meest beschermde stranden aan de kust van de Algarve. Praia da Fuseta, of Praia da Ilha da Fuseta (ook weleens met een z geschreven), wordt zeer gewaardeerd vanwege de rust en het kristalheldere water. De zandvlakte strekt zich kilometerslang uit aan een zee met weinig golven. Het is een strand dat uiterst geschikt is voor gezinnen. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen. Ben je op zoek naar wat meer beweging? Er zijn kano-, zeil-, windsurf- en wandelmogelijkheden.

De verbinding tussen het vasteland en het eiland gebeurt met een boottocht van ongeveer 10 minuutjes, vanuit Fuzeta of Olhão. Het is gebruikelijk dat je tijdens het boottochtje zwemmers ziet die op zoek zijn naar kokkels en schelpjes. Daar waar de Ria Formosa smaller is, slingeren de bootjes zich een weg door de rivier, geflankeerd door oevers van modder en moeras.

De zeestormen in 2010 hebben de configuratie van deze zandtong aanzienlijk veranderd en de kleine zomerhuisjes die er ooit stonden, zijn verdwenen. De faciliteiten op het strand zijn sindsdien helemaal vernieuwd en het is het natuurlijke landschap dat zich weer opdringt bij Praia da Fuseta. Na ongeveer 45 minuten lopen naar het oosten, of met een privéboot, bereik je een stuk zand dat werd aangeduid als Praia da Barra, een verlaten en ongerept strand met uitnodigende natuurlijke poelen bij eb.

Fuseta richt zich naast het toerisme vooral op de visserij. Je kan ook een boottocht maken, waarbij je de zoutpannen, de ruïnes van Torre de Bias, Cumeada en Alfaxina bezoekt en ook nog ten noorden van het dorp vind je de Olheiros-waterbronnen.

Praia da Fuseta
4.1Totale score
Waardering gebruiker: (4 Stemmen)