Charmant, druk, maar toch niet al te toeristisch. Zo zou je Lagos kunnen omschrijven. De zonaanbidder kan op het grote brede strand buiten het stadscentrum terecht. Het centrum zelf biedt een leuke mix van cafés, winkels, restaurants en historische gebouwen, en ´s avonds kan je er heerlijk uitgaan.

Op loopafstand van Lagos bevinden zich een paar van de mooiste stranden van de Algarve. Ondanks dat het er druk kan zijn, vind je op het vier kilometer brede strand van Meia Praia, dat ook voor mindervaliden goed toegankelijk is, altijd een leuk plekje. Het ligt ten oosten van het centrum en de haven. Zuid van Lagos kan je terecht op Praia do Pinhão, Praia Dona Ana en Praia do Camilo. Je zit er meer beschut en wordt omringd door helder zeewater en die typische door erosie gebeeldhouwde goudkleurige rotswanden.

Wil je verder weg van het centrum dan is het strand van Porto de Mós een goede keuze. De zee is er meestal kalm, maar dit brede strand is niet zo beschut tegen de wind en daarom erg geschikt om te surfen, bodyboarden of voor andere watersporten. Als je een wandeling maakt over de kliftoppen kan je bij helder weer de hele kustlijn tot aan Sagres zien.

Geschiedenis
Zo´n 4000 jaar geleden heette Lagos nog Lagobriga. Het waren de Feniciërs, Carthagers en Romeinen die het potentieel van de unieke ligging aan het water zagen. Ze bouwden hun nederzettingen langs de prachtige natuurlijke haven. Toen het rond 700 in handen kwam van de Moren werd er serieus werk gemaakt van de infrastructuur. Om het geschikt te maken als stad voor veel inwoners werden er irrigatiesystemen aangelegd om de meegebrachte amandel- en sinaasappelbomen te laten groeien en bloeien. Het was ook in die tijd dat er besloten werd om de provincie waar Lagos onderdeel van uitmaakte Algharb te noemen. Later werd dat verbasterd tot Algarve.

Ga naar de haven, knijp je ogen half dicht en bedenk dat hier de schepen van Hendrik de Zeevaarder vertrokken naar alle delen van de wereld. De meesten kwamen terug, volgeladen met ivoor, goud, zilver en exotische kruiden. Lagos werd dan ook het centrum voor de handel in luxeartikelen. Het bewijs van de zwarte kant aan dit alles, de handel in slaven, is te voelen op het Praça Infante Dom Henrique. Hier werd ooit de eerste slavenmarkt van Europa gevestigd. Dankzij de kennis die Hendrik had opgedaan, bereikten de Portugese zeevaarders vlak na zijn dood Nigeria. Het kleine dorpje Eko waar ze aan land gingen, was een van de weinige natuurlijke havens langs de Atlantische kust. Het werd al snel, net zoals de thuishaven, Lagos genoemd. En zo heet het nog altijd.