De Algarviaanse keuken is eenvoudig en (h)eerlijk: veel groente, veel vis, vlees en gezonde soepen. Toch zal je versteld staan van de hoeveelheid exotische ingrediënten die er gebruikt wordt.

In Portugal deden ze al aan fusion-cooking voordat het woord bestond. Logisch, gezien de geschiedenis van het land. Niet alleen was de regio vroeger erg hip om eens lekker te bezetten – de Arabieren, de Moren, de Romeinen en de Spanjaarden kwamen allemaal eens ongevraagd langs – maar de Portugezen zelf haalden hun plezier, kruiden en specerijen ook graag van ver weg. De Algarve is altijd rijk geweest aan vis en fruit, maar vanuit Noord-Afrika kwamen daar zaken bij als olijven, olijfolie, kaas, azijn en tomaten, en kruiden zoals kaneel, komijn, anijs, nootmuskaat, munt en koriander. Overgiet het geheel met veel knoflook, ui, zout en peper, en voilà … de Algarviaanse keuken.

De restaurantkeuze is daarom alleen al reuze. Van sterrenrestaurants tot eenvoudige, met tl-balken verlichte achterafzaakjes. En van Japans, Indisch, Chinees tot de traditionele Portugese keuken.

TIP:
Geen zin in drukte, maar wel in goed en eerlijk eten, kijk dan rond de lunchtijd waar het compleet vol zit met ‘locals’ (het parkeerterrein gevuld met auto’s op Portugees kenteken) en ga daar lekker eten. Vraag naar de dagschotel (prato do dia) en tien tegen een krijg je een overheerlijke maaltijd voor een zeer bescheiden prijsje.