Het strand van Monte Gordo is een van de voornaamste stranden van de Algarve, dat ligt in de gemeente Monte Gordo, district van Vila Real de Santo António.

Terwijl het vroeger een vissersplaats was waar men kon genieten van een rustig leven en de gekleurde vissersbootjes, werd het in de jaren ’60 een toeristische trekpleister. Er rezen hotels, casino’s en allerhande eetgelegenheden op uit de grond. De zeedijk is het flaneren waard, en het strand heeft ondertussen een uitstekende infrastructuur met ook toegang voor gehandicapten, sportvisserij, douches en watersport. Bovendien heeft het strand van Monte Gordo het warmste zeewater van het vasteland van Portugal.

Praia de Santo António
Het Praia de Santo António in Vila Real de Santo António, dat zo goed als begint aan de monding van de Guadiana rivier, beschikt over een zandvlakte en rustige warme waters van 3 km lang tot aan het aanpalende strand van Monte Gordo. Het ‘Mata Nacional das Dunas Litorais’, een duinbos met dennenbomen, zorgt voor een groene en frisse achtergrond. De meest opmerkelijke toegang naar dit strand (Caminho dos Três Pauzinhos) neem je te voet of per fiets. In het toeristisch seizoen kun je ook het toeristentreintje nemen. Op dit strand vind je één barretje, en ondanks het feit dat het minder druk bezocht wordt dan het strand van Monte Gordo, kun je er ook ligstoelen huren.

Praia da Lota
Het strand van Lota, ten westen van het Praia de Monto Gordo, is een uitgestrekt zandstrand dat omringd wordt door kleine duinen. Bevoordeeld door een kalme zee, gaf het typische vissersdorpje Manta Rota zich over aan het massatoerisme. Als je over het 200 meter lange pad loopt richting het strand, kun je nog altijd de typische visserstuigen en -bootjes zien, een herinnering aan de tijd waarin dit strand gebruikt werd als ‘lota’ (vismijn), waar de vis die met vissersboten aan land werd gebracht, verkocht werd. Vandaag de dag er is er nog altijd veel bedrijvigheid, maar nu vooral in zwemactiviteiten.