Het is natuurlijk fantastisch dat je op vakantie hier in de Algarve een bitterballetje met mosterd kunt vinden of een broodje frikandel, maar het is ook leuk om eens wat Portugese snacks te proberen. ‘Petiscos’ heten ze.

Eigenlijk zijn ‘petiscos’ kleine voorgerechtjes, maar ze zijn ook heerlijk om gewoon zo op te eten. Probeer de inktvistentakeltjessalade (Salada de Polvo) eens, of slakken (Caracóis) die met een heerlijke knoflooksaus en vers brood geserveerd worden. Lekker met een ijskoude ‘Mini’ of een glas lokale witte wijn.

Ook lekker: ‘Chouriço Assado’ (een licht pikante worst met veel paprika), of een Bifana (dungesneden varkensvlees op een broodje).

Tip:
Zit je in een restaurant dan komt de ober vaak direct al langs met allerhande bakjes en schaaltjes vol met lekkers. Reuze sympathiek, maar alles wat je aanraakt komt ook op de rekening te staan. Geef aan wat je wel en niet wilt, zo voorkom je een onaangename verrassing aan het einde van de maaltijd.

Gezond snacken: tremoços en olijven
Je krijgt ze vaak als je in de kroeg zit, die overheerlijke gele powerpeultjes die zo lekker smaken met een biertje erbij. Lupine heet hij in het Nederlands, maar tremoço klinkt veel mooier. Net als de andere peulen rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitamine B en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Ze bevatten veel voedingsvezels, die nauwelijks calorieën leveren. Voor elke 100 gram van dit gekookte en gedopte peultje, krijgt u 15,4 g eiwit en 9,4 g vezel binnen. Ok, en een grammetje vet, maar dat is van het gezonde type. Het pelletje kan je ook opeten, voor net dat beetje extra vezels.

Ook lekker, én gezond: een olijfje aan een prikker. Of zonder prikker, gewoon met de hand kan je ze ook prima eten. Ze zijn op z´n best als ze heel lang in een marinade met oregano en knoflook hebben gelegen.