Het tussen Portimão en Lagos in gelegen plaatsje Alvor is de ideale bestemming als je op zoek bent naar een relaxte (strand)vakantie met de hele familie. Gelegen aan de voet van de Montes de Alvor en aan de monding van de Odiaxere rivier, én tegelijkertijd op korte afstand van de kust.

Het bijzondere van Alvor is dat het alles combineert wat je nodig hebt voor een leuke vakantie. Je vindt er een goed toegankelijk groot en breed strand, een mooie mix van moderne hotels, kleine barretjes en traditionele restaurants, en je bent er aan het goede adres voor allerhande uitstapjes en activiteiten. Wandelingen maken, boottochtjes, golfbanen, surfen, waterparken, alles ligt binnen handbereik.

Net buiten Alvor vind je ook wat kleinere strandjes die tussen de rotsformaties verborgen liggen. De mooiste foto’s van de schitterende rotspartijen maak je op het ‘Praia dos Três Irmãos’ (strand van de drie gebroeders). Je bereikt het strand met een in de rotsen geplaatste lift. Ook het tussen Alvor en Praia da Rocha gelegen strand van Praia do Vau moet je eens bezoeken. Op het beschutte strand kan je prachtig wandelen over de rotsen en genieten van bijzondere vergezichten.

Het stadje is in de loop van de geschiedenis een aantal keren compleet met de grond gelijk gemaakt (in de 12e eeuw door de kruisvaarders en in 1755 door de aardbeving), maar toch heerst er een prettige authentieke sfeer. Misschien komt het wel door het doolhof van kleine gezellige straten en steegjes dat je je er honderden jaren terug waant.

De uit 1520 stammende ‘Igreja de Matriz’ heeft de aardbeving wel overleefd. Ze staat bekend als een van de mooiste voorbeelden van de Manuelijnse architectuur in de Algarve. Binnenin zijn het de 18e-eeuwse tegels en de afbeeldingen op de zes vergulde altaren die opvallen. Hier zie je ook het beroemde en wonderbaarlijke beeld van ‘Senhor Jesus’, dat volgens de legende ooit aanspoelde op het strand en door vissers op het altaar werd geplaatst.

Bij de kade aan de monding van de rivier komen de locals bij elkaar om een praatje te maken en de netten te repareren. Over de speciaal aangelegde plankieren kan je een prachtige wandeling maken door het natuurgebied. Bij eb ziet het er heel anders uit dan bij vloed.