“Shop around”, zoek een makelaar die bij je past, je wensen begrijpt en als het even kan de taal spreekt. In de Algarve spreken (bijna) alle makelaars prima Engels, maar er zijn ook veel Nederlandstalige makelaars, dat is wel zo makkelijk. Voor je in zee gaat met een makelaar, controleer dan of het een door de overheid gecertificeerde partij is, in het bezit van een INCI-nummer zoals AMI 1234.

Je mag verwachten dat een makelaar zal adviseren op basis van de bezoeken dat hij heeft gebracht aan een aantal woningen en objecten. De makelaar zal er te goeder trouw vanuit gaan dat de informatie die hem aangeleverd wordt correct is. Let op, als koper heb je zelf de verantwoordelijkheid om deze gegevens te (laten) controleren. Het is vrij gebruikelijk in Portugal dat verkopers hun woningen bij verschillende makelaars te koop zetten. De makelaar die het uiteindelijk verkoopt, ontvangt zijn courtage (normaal 5%) van de verkopende partij. De koper heeft niet te maken met makelaarskosten.

Als je je droomhuis hebt gevonden is het aan te raden om een jurist in te schakelen. Je kunt zelf op zoek gaan, of gebruik maken van het advocatenkantoor dat door de makelaar aanbevolen wordt. In de Algarve vind je ook Nederlandstalige juristen.