De een drinkt het als digestief, de ander als aperitief. Lekker met zoute hapjes zoals kaas of nootjes, maar ook met een stuk donkere chocolade of zoete rozijntjes. Om tot rust te komen drink je een glas rode port voor de warme haard, maar een koud glas witte port is net vloeibare viagra. Vroeger vooral voor de 60-plusser – al dan niet met bijpassende sigaar in de mond -, tegenwoordig ook voor de jongeren als hippe terrasdrank in de mix met tonic. Ingedikte portsaus is heerlijk over een stukje vlees, maar chef-kok Michel Roux kiepert het ook over de zalm. En of het nu een Engelse of een Portugese ‘uitvinding’ is, port is alleen port als er (geproduceerd in) Portugal op de fles staat.

Port komt in vele soorten en maten, maar het basisrecept is altijd hetzelfde. Nadat de Douro-druiven met de hand geplukt zijn, worden ze geplet in ‘lagars’ waarna het fermentatieproces begint. Deze alcoholische gisting duurt tussen de 1 en de 4 dagen. Daarna wordt de fermentatie tot stoppen gebracht door de toevoeging van ongeveer 30% ‘aguardente’. De restsuikers die er achterblijven, geven de port zijn typische zoete smaak. De extra alcohol zorgt ervoor dat het wettelijke minimum van 17,5° alcohol bereikt wordt.

Na deze eerste fase gaat de port voor zijn ‘eerste veroudering’ in stalen tanks of houten vaten waar ze minimaal 2 jaar moet blijven rijpen. Sommige port wordt vervolgens direct gebotteld, andere moeten nog jarenlang verder rijpen in kleinere houten vaten, of op de fles.

Bewaren
Bijna alle port is lang te bewaren. Heb je een fles met een ‘echte’ kurk, zo eentje die alleen met een kurkentrekker open te maken is, dan bewaar je hem het best liggend. De flessen met een zogenaamde stopkurk, die je met de hand kunt openen, zet je het best verticaal. Port bewaar je in een koele, vochtige en donkere ruimte.

Is de fles eenmaal open dan drink je Vintageport, die ongefilterd wordt gebotteld, het best binnen enkele dagen op. Een fles jonge Ruby blijft tot een paar weken na openen nog goed drinkbaar, een Reserve of Late Bottled Vintage blijft ongeveer een maand goed, mits je hem in de koelkast bewaart, en een Tawny of Colheita is zelfs enkele maanden houdbaar.