Tussen Portimão en Ferragudo mondt de Arada rivier uit in de Atlantische oceaan. Dat is een van de redenen waarom Ferragudo zo speciaal is: je kunt kiezen voor de rustige rivierstranden of voor de zeestranden met zijn hogere golven. Voor elk wat wils. Ferragudo staat bekend om de schoonheid van de natuur, de glooiende velden, de boomgaarden met vijgen en amandelbomen, én de aantrekkingskracht van het altijd blauwe water.

Praia Grande en Praia da Angrinha
Het strand wordt in tweeën gedeeld door het kasteel van São João do Arade, dat op deze strategische plek gebouwd is zodat het de zee, de rivier en het estuarium kon beschermen tegen aanvallen. Beide stranden zijn gelegen aan de Arade rivier, met uitzicht op de haven van Portimão en de havenhoofden die de kracht van het water breken.   

Er is een grote houten loopbrug langs het grootste deel van het strand, zodat het ook voor mensen die minder goed ter been zijn goed toegankelijk is. Praia da Angrinha is wat kleiner, en lijkt meer op een typisch rivierstrand, met de vissershuisjes in de buurt. Praia Grande, de naam zegt het al, is dus wat groter. Hier vind je ook op drukke dagen meestal nog een goed plekje.  

Er zijn parkeerplaatsen, restaurants, toiletten en recreatievoorzieningen. Het Praia Grande is in de zomer een bewaakt strand, met een badmeester.

Praia do Molhe
Een klein strand dat aan de monding van de Arade ligt, en waarvandaan één van de twee enorme havenhoofden naar het midden van de rivier loopt. Niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn: de toegang is via een steile trap die uitgehouwen is in de kliffen, die hier die typische warme kleur hebben.

Dankzij het havenhoofd is het water aan de ene kant bijzonder rustig, terwijl aan de andere kant de golven soms aardig hoog kunnen worden. Daar zie je dan ook de surfers in het water. Het strand is meestal niet bewaakt.

Leixão da Gaivotas. Foto: Luc.T, CC BY 2.0


Praia do Torrado
Nog een wat kleiner strand, pal ten oosten van de vuurtoren van Ponta do Altar, en een van de verborgen schatten van de Algarve. De natuur is er ongerept omdat het nog niet ontdekt is door de toeristen, en je zit er opgesloten door zee en de kliffen. Dat mag je letterlijk nemen, want pas wel een beetje op! Het strand is toegankelijk per boot of te voet via het Praia dos Caneiros, maar alleen bij eb. Vanaf het strand kijk je uit op twee rotsen, een wat kleinere die dicht bij het strand staat en een grotere die Leixão da Gaivotas wordt genoemd, de plek waar alleen de meeuwen kunnen komen.

Praia dos Caneiros
Vanaf Praia dos Caneiros, door een klif gescheiden van Praia do Torrado, heb je uitzicht op de vuurtoren, en de eerder genoemde Leixão da Gaivotas. Het is het bredere strand van de twee, en goed te bereiken met de auto. Er bevindt zich een restaurant, toiletgebouwen en het strand is bewaakt in de zomermaanden.