Maniakken, wegpiraten! De Portugees heeft geen al te beste reputatie als het gaat om het rijgedrag. Terecht, of niet, je ervaart het het beste zelf. Op de A22 gaat het er meestal vrij rustig aan toe, maar op de meeste andere snelwegen wordt er flink doorgetrapt. De ‘regel’ is zo´n beetje dat als je onder de 150 km/h, blijft je veilig zit. Niet uitproberen natuurlijk, 120 km/h is de maximumsnelheid.

In de bebouwde kom wordt er over het algemeen heel netjes gereden. Als overstekende voetganger hoef je niet te vrezen voor je leven en voor rode stoplichten wordt gestopt. Het is op de provinciale wegen dat het anders wordt, daar lijkt iedereen ineens enorme haast te hebben. Soms valt het wel mee, ze houden er gewoon niet van om áchter iemand te rijden. Hebben ze je ingehaald, in een voor jou onoverzichtelijke bocht of op een andere plek waar je dat zelf nooit zou doen, dan gaat de snelheid er weer uit. Geef waar het kan wat ruimte door bijvoorbeeld met de rechterwielen over de vluchtstrook te rijden en alles komt goed.

TIP: zie je op de snelweg een stoet auto´s rijden, dicht achter elkaar en met uiterst bescheiden snelheid … jakker er dan niet met 140 voorbij. De kans is erg groot dat de voorste auto van de stoet een politiewagen is. Sluit netjes achteraan aan, of, als het daar te laat voor is, rem wat af, passeer de politie zo langzaam mogelijk en kijk alsof het helemaal zo bedoeld was.

Zondagsrijders kennen we ook in de Algarve. Je herkent ze direct, ze rijden in een Renaultje 4 of een oude Mercedes. Langzaamaan, meestal midden op de binnenweg, op zoek naar hun favoriete restaurant. Wees lief voor ze, druk ze niet van de weg af, en haal pas in als je er heel zeker van bent dat er geen zijwegen zijn. Is het vlak na lunchtijd, pas dan extra op. De zondagsrijder rijdt overigens ook op zaterdagen.