De tijden dat Portugal gezien werd als een levensgevaarlijk land om je in het verkeer te begeven zijn gelukkig voorbij. Hogere boetes, betere controles, maar ook de sterk verbeterde wegen zijn hier de voornaamste redenen voor. Het aantal verkeersslachtoffers daalt sterk sinds 2010, en ligt nu ongeveer op het Europese gemiddelde.

De geldende maximumsnelheden zijn als volgt, snelweg: 120 km/u, provinciale weg: 90 km/u, bebouwde kom: 5O km/u. Bij wegwerkzaamheden staat altijd een bord met de aangepaste maximumsnelheid. In Portugal staan veel verkeerslichten die op rood springen als je te hard komt aanrijden. Sympathiek, je hebt dus even de tijd om je zonden te overdenken zonder dat je direct bestraft wordt.

Betrapt de politie je op het gebruik van je mobieltje tijdens het rijden, door rood rijden of zonder gordel rijden, dan is de boete 120 euro. Tot 20km/u te hard rijden kost 60 euro. Word je in korte tijd nog eens betrapt, dan verdubbelt de hoogte van de boete. Normaal gezien moet je als buitenlander een boete meteen afrekenen. Word je geflitst in je eigen auto, dan valt de acceptgiro na enige weken thuis op de mat want Portugal heeft een verdrag met Nederland en België over de uitwisseling van kentekenplaat- en adresgegevens. Word je geflitst in een huurauto, dan zal je de boete doorgespeeld krijgen van de verhuurmaatschappij.

Tip: boetes voorkomen
Zie je dat een tegemoetkomende auto met grootlicht signalen aan je geeft? Kan natuurlijk zijn dat je zelf je grootlicht aan hebt, maar het meest waarschijnlijke is dat je gewaarschuwd wordt voor de politie. Als je te hard rijdt, neem even wat gas terug. Was het inderdaad de politie, dan kan je andere weggebruikers op dezelfde manier waarschuwen. Het schijnt niet te mogen trouwens, maar dat zoeken we nog even uit.