Zeg je bier, nou ja cerveja, in Portugal, dan zeg je Sagres of Super Bock. Allemaal de schuld van Salazar. Hij was het die alle brouwerijen nationaliseerde en de binnenlandse markt afschermde van de rest van de wereld. Na de Anjerrevolutie werden alle kleine brouwerijen samengevoegd tot twee grote, Unicer en Central de Cervejas. Samen hebben ze nog altijd een marktaandeel van 90%. Unicer maakt Super Bock in een aantal varianten, het b-merk Cristal en brouwt Carlsberg onder licentie. Central de Cervejas brouwt Sagres, genoemd naar het stadje in de Westpunt van de Algarve. De naam werd gekozen omdat het symbool staat voor scheepvaart en navigatie, en het was dan ook het eerste Portugese bier dat geëxporteerd werd.

Zin in een flesje bier? Bestel een Cerveja. Liever een biertje van de tap, vraag dan om een ‘Imperial’ of een ‘Caneca’. Een Imperial is een standaard glas, een Caneca is een wat grotere pul van een halve liter.

In het café zie je de locals weleens aan hele kleine flesjes lurken, de zogenaamde ‘Mini’. Zo´n flesje van .25L heeft genoeg inhoud om van op te frissen, maar niet genoeg om dronken van te worden, en wordt altijd steenkoud voor je neus gezet.

Proost!