Wie met de auto door de Algarve toert komt altijd een keertje uit op de EN125, en vaak ook – bedoeld of per ongeluk – op de A22. Beide wegen lopen van het uiterste oosten tot het westen.

Via de ‘provinciale’ weg EN125 kan je van de Spaanse grens in het oosten tot aan Sagres in het westen komen. Terwijl het vroeger een weg was waar veel ongelukken gebeurden, is het tegenwoordig een stuk veiliger vooral omdat inhalen vrijwel onmogelijk is gemaakt. Rotondes en de miljarden zwarte paaltjes die tussen de rijstroken zijn neergezet, halen de snelheid er over het algemeen goed uit. De EN125 is altijd een vrij drukke weg, en zeker in de zomermaanden kan je in een file terechtkomen.

De A22-snelweg loopt ook (bijna) helemaal van het uiterste oosten tot het uiterste westen van de Algarve. De snelweg viel oorspronkelijk onder het regime van SCUT, een schaduwtol waarbij de Portugese overheid de tol betaalde. Sinds 2011 is er sprake van elektronische tolheffing. Het vervelende van het systeem is dat de tol niet met cash of kaart aan tolpoortjes betaald kan worden. Achteraf betalen voor gebruik van deze toltrajecten is alleen mogelijk voor auto’s met een Portugees kenteken (bijvoorbeeld je huurauto). Betalen kan dan binnen vijf dagen in een zogenoemde ‘payshop’, op het postkantoor of via
pagamentodeportagens.pt (Portugees, Spaans, Engels en Frans).

Easy Toll
Wil je je eigen auto met Nederlandse of Belgische kentekenplaat gebruiken, koop dan aan de grenspost in Vila Real de Santo António een Easy Toll abonnement. Je hoeft er je auto niet eens voor uit. Deze speciaal voor toeristen bedachte betaalmethode is 1 maand geldig. Easy Toll kan gebruikt worden op alle Portugese snelwegen met elektronische tolheffing. De nummerplaat van de auto wordt geregistreerd door de camera’s van de betaalterminal waar de kredietkaart werd ingebracht. Je betaalt het normale toltarief op de snelweg, en eenmalig de activatiekosten van 1,06 €.