Op loopafstand van Lagos bevinden zich een paar van de mooiste stranden van de Algarve. Ondanks dat het er druk kan zijn, vind je op het vier kilometer brede strand van Meia Praia, dat ook voor mindervaliden goed toegankelijk is, altijd een leuk plekje. Het ligt ten oosten van het centrum en de haven. Zuid van Lagos kan je terecht op Praia do Pinhão, Praia Dona Ana en Praia do Camilo. Je zit er meer beschut en wordt omringd door helder zeewater en die typische door erosie gebeeldhouwde goudkleurige rotswanden.

Meia Praia
Het strand van Meia Praia is het grootste in de buurt van Lagos en strekt zich uit over bijna 5 km, rond de baai die loopt van de haven tot aan de rivier de Odiáxere. Meia Praia is een prachtig strand, met goudgeel zacht zand, helder zeewater en ongerepte natuur, omgeven door zandduinen. Een populair strand, maar met alle redenen.

Het westelijke deel is het meest beschut en daarom bij uitstek geschikt voor families met kinderen. Hoewel de zee er over het algemeen vrij rustig is, is Meia Praia op de dagen dat het harder waait favoriet bij surfers vanwege de hoge golven. De zanderige baai waaraan Meia Praia is gelegen loopt helemaal door tot Alvor, maar wordt in tweeën gedeeld door de rivier. Vandaar ook de naam Meia Praia, half strand.

Praia Dona Ana
Zonder twijfel een van de mooiste stranden van de hele Algarve. Hoge kliffen van kalkstenen omringen het strand en het turquoise zeewater kabbelt (meestal) rustig over het gouden zand. Dit is niet de plek om eens actief te gaan doen, maar hier kom je om uit te rusten en te ontspannen. Helaas voor de mensen die wat minder goed ter been zijn, is het strand alleen toegankelijk via twee lange trappen.

Praia do Camilo

Dit strand heeft wel wat weg van Praia Dona Ana, idyllisch gelegen, te midden van de gouden kliffen die de landtong Ponta da Piedade vormen. Kalm en kristalhelder zeewater, en heerlijk zacht aanvoelend zand. Een lange wandeling maken zit er niet in, want het strand zelf is niet heel breed, en zeker tijdens hoog water blijft er vrij weinig strand over zodat het druk kan zijn. Je komt er via een lange trap.