Naast Portimão, aan de andere kant van de monding van de Arade rivier, ligt Ferragudo. In dit oude vissersdorpje dat nog niet overspoeld is door het toerisme proef je nog de sfeer van het echte Portugese leven.

Ferragudo is niet zo groot, dus je hebt misschien de idee om alles in een ochtend te bekijken. Niet doen. Hier wil je slenteren in de zon, de geur opsnuiven van de verse sardientjes die door de vissersmannen op de kade worden gegrild. Ga lunchen in een van de vele visrestaurants in de buurt van het ‘Praça Rainha Dona Leonor’ en geniet van een goedgevulde Cataplana met een glas koude witte wijn. Langzaam aan, zo breekt het (vis)lijntje niet.
Via de kleine steegjes met traditionele huizen en winkeltjes loop je omhoog de heuvel op waar je een bezoekje kunt brengen aan de 16e-eeuwse, op verzoek van de gemeente Silves gebouwde, ‘Igreja da Nossa Senhora da Conceição’. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de zee, de stranden en het ‘Forte de São João do Arade’. Deze vesting werd ooit gebouwd om Portimão te beschermen.

Uitrusten kan op de mooie stranden van Ferragudo. Praia da Angrinha en Praia Grande, met ertussenin het fort dat je eerder van boven zag, of het bijna altijd rustige Praia do Molhe, met zijn typische ver in het water doorlopende havenhoofd. Ook het wat verder gelegen Praia dos Caneiros is de moeite waard.