Carvoeiro was een klein, rustig vissersdorpje, maar sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw is het een populaire vakantieplaats geworden. De naam komt van het oude Moorse fort: Caboiere.

Carvoeiro is nu een gewilde plek voor de vakantieganger en is ideaal voor gezinnen met kinderen. Een voordeel van deze badplaats is dat er geen hoogbouw is. In het centrum van het dorp ligt een plein aan het strand, waar in de zomer verschillende activiteiten worden gehouden. Aan dit plein liggen diverse restaurants voor elk wat wils en ook in de gezellige straten van Carvoeiro vind je diverse restaurants en gezellige barretjes. Aan de hoofdweg naar boven vind je de overdekte groenten-, fruit- en vismarkt.

Ongeveer vijfhonderd meter daar vandaan zijn de door zee en wind vreemd gevormde rotsformaties van Algar Seco te vinden. Een trap van maar liefst 134 treden brengt de vakantieganger naar verscheidene grotten en spelonken waarvan er één dienst doet als bar/restaurant. Even boven het strand van Carvoeiro centrum, zie je boven op de klif de overblijfselen van fort Nossa Senhora da Conceição, waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt.