Silves is zo’n typisch authentiek stadje waar je nog de historie kunt voelen. Een unieke sfeer, compleet anders dan de zomerse hectiek die je in de drukbezochte badplaatsen aantreft. In al zijn rust is de binnenstad al honderden jaren onveranderd, en vele oude gebouwen zijn prachtig opgeknapt.

Van een grote afstand zie je de restanten van het uit rode zandsteen opgetrokken kasteel van Silves, dat als een beschermheer over de stad lijkt neer te kijken. Deze uit de Moorse overheersing afstammende veste moest de pracht en de veiligheid van de inwoners van wat toen de hoofdstad van de Algarve was garanderen. Volgens oude overlevering kon Silves qua schoonheid met Lissabon concurreren. Voor de ingang staat tegenwoordig het bronzen standbeeld van koning D. Sancho I die het kasteel na lange gevechten van de Moren veroverde.

Wie Silves vanuit het zuiden binnenrijdt via de brug over de Arade ziet links de oude Romeinse brug die nu alleen nog door voetgangers gebruikt mag worden. Die ligging aan de rivier was er mede verantwoordelijk voor dat Silves een belangrijk handelscentrum was. Nu is het een rustige stad waar het leven heerlijk Portugees voortkabbelt. De nauwe, zonder uitzondering met kinderkopjes bestrate wegen in het oude centrum nodigen je uit om Silves te voet te verkennen.